Landskap Untuk Kawasan Kediaman

Syorkan Artikel Artikel Komen Cetak ArtikelKongsi artikel ini di FacebookKongsi artikel ini di TwitterKongsi artikel ini di LinkedinKongsi artikel ini di RedditKongsi artikel ini di Pinterest
Taman berlandskap boleh ditambah sebagai salah satu aset paling berharga yang boleh dimiliki oleh mana-mana rumah. Taman boleh dalam banyak cara menggambarkan aspek tertentu penghuni dalam kediaman. Ia adalah hadiah mati tentang berapa banyak nilai yang anda letakkan pada penampilan anda. Ia boleh mengetahui sama ada terdapat kanak-kanak atau haiwan peliharaan di dalam rumah. Ia hampir pasti dapat menggambarkan jika penduduknya adalah pencinta luar dan alam semula jadi. Taman yang indah bukan sahaja memberikan seseorang rasa kesejahteraan dan kebanggaan, ia juga menambahkan nilai mana-mana harta dengan ketara. Dengan kesedaran ini ramai pemilik rumah mengambil risiko dan membuat pelaburan.

Perancangan yang baik adalah langkah pertama yang penting ke arah kejayaan. Ia boleh menimbulkan masalah jika anda tidak dapat menggambarkan gambaran lengkap residensi wilayah atau aspek landskap lembut dan keras yang anda ingin gunakan. Dalam kes ini adalah bijak untuk berunding dengan pakar untuk mengelakkan kesilapan yang mahal. Hasil akhir mestilah ruang yang mencerminkan imej sebenar pemilik. Keperluan setiap orang telah dipenuhi dengan cara yang bukan sahaja menyenangkan dari segi estetik tetapi sangat cekap.

Jika anda mempunyai mata yang baik untuk reka bentuk dan memutuskan untuk melakukannya sendiri, terdapat beberapa langkah yang perlu diambil kira untuk mengelakkan sebarang perangkap. Dapatkan pelan asal rumah. Ini akan memberi anda ruang kawasan tepat yang tersedia dan tempat anda ingin membuat perubahan yang diperlukan. Analisis lengkap akan merangkumi tumbuh-tumbuhan sedia ada dan sebarang struktur tambahan.

Matahari, angin dan kawasan teduh pada musim yang berbeza perlu diambil kira. Anda pastinya tidak mahu memotong matahari musim sejuk dan kemungkinan besar lebih suka penahan angin di kawasan yang menerima serangan penuh. Jangan keterlaluan walaupun kerana angin musim panas yang kecil itu kadangkala boleh menjadi anugerah. Pemilihan pokok dan pokok renek yang sesuai boleh menyelesaikan masalah angin dan teduhan. Jika anda mempunyai pemandangan gunung, laut atau landskap yang indah rancang di sekelilingnya kerana ini adalah seperti permata yang berharga. Tapak yang menarik perhatian boleh dikaburkan dengan bijak dengan menggunakan pokok atau pendaki dan struktur seperti pergola atau trellises.

Mana-mana projek landskap memerlukan keadaan tanah yang ideal sebelum apa-apa lagi. Tidak setiap rumah diberkati dengan tanah yang berkualiti dan keadaan saliran yang sempurna. Jika anda salah seorang yang malang ujian tanah perlu dibuat. Laraskan tanah atas dengan menambah baja dan kompos yang diperlukan untuk mewujudkan keadaan pertumbuhan yang ideal. Ini memerlukan nasihat pakar dan jika sebarang ketidakpastian berlaku, jangan teragak-agak untuk berunding dengannya. Tidak ada gunanya mempunyai tanah terbaik di kawasan kejiranan tetapi keadaan saliran tidak mencapai standard. Air bertakung boleh menyebabkan malapetaka kepada mana-mana tumbuhan. Pemasangan sistem saliran bawah tanah akan menyelesaikan masalah ini.

Menambah karya agung landskap ke rumah anda boleh berubah menjadi urusan yang mahal. Oleh kerana tidak ada keraguan tentang senarai faedah dan keseronokan yang tidak berkesudahan, ia akan memberikan harga yang tidak boleh terlalu tinggi.